Od czasu do czasu będę wrzucał przepisy na potrawy, które lubię sprawdzić na sobie. Jakoś ciągot do polskiej kuchni nie mam, ale orientalna, czy śródziemnomorska, czemu nie? 😉 To dzisiaj macie coś na spróbowanie.

KUSKUS PO MAROKAŃSKU
(na 6 porcji)
1,5 szklanki kuskusu,
3 suszone figi,
1 duża pomarańcza,
1/2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli,
1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli,
1/3 szklanki rodzynek,
1/2 filiżanki pistacji,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub szczypta sproszkowanego),
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojone figi, pomarańcze, pistacje oraz rodzynki, dosypać przypraw i całość wymieszać. Kuskus zalać wrzącą wodą i przykryć, następnie odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę oliwy do naszej mieszanki z patelni, a gdy kuskus nasiąknie to mieszamy całość i podajemy. Skoro ja to potrafię, to inni też dadzą radę 😉